Vieritestisuosituksen päivitetty versio on julkaistu

Labqualityn vuonna 2009 julkaisema Vieritestisuositus on nyt päivitetty vastaamaan terveydenhuollon muuttuneita tarpeita. Uusi versio julkistettiin 16.5.2018 Valtakunnallisilla vieritutkimuspäivillä Seinäjoella. Vieritestisuositus julkaistaan sähköisenä ja se on kaikille avoin ja maksuton materiaali.

Labqualityn asiantuntijatyöryhmä teki vuonna 2009 suosituksen vieritestaukseen terveydenhuollossa. Keväällä 2017 suosituksen päivittäminen nousi ajankohtaiseksi, koska vieritestien määrä on monikertaistunut, ja sitä kautta myös testien tekijöiden määrä on kasvanut ja heidän koulutustaustansa laajentunut. Lisäksi erilaisia vieritestaamisen laitteita on tullut markkinoille paljon. Näin ollen hyviä käytänteitä oli syytä tarkastella uudelleen.

Vieritestisuositus on tarkoitettu kaikille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, jotka tekevät vieritestejä. Suositusta voi soveltaa myös potilaan tekemään omatestaukseen. On hyvä huomioida, ettei tämä suositus ei ole viranomaissuositus vaan suomalaisen asiantuntijatyöryhmän näkemys parhaista käytännöistä.

Suositusta päivittäneen työryhmän puheenjohtajana toimi Elina Porkkala-Sarataho Fimlab laboratorioista. Muut työryhmän asiantuntijat olivat:

  • Huslab: Hannele Kangas, Annukka Mäki ja Christel Pussinen
  • Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä: Titta Salopuro
  • Fimlab laboratoriot Oy: Suvi Koskinen ja Jari Hirvonen
  • Islab: Ulla Ristonmaa
  • Nordlab: Tiina Lehto
  • Turun yliopistollinen sairaala: Lauri Ivaska
  • Labquality Oy: Niina Kivi, Heidi Berghäll ja Jonna Pelanti.

Labquality lämpimästi kiittää työryhmää erinomaisesta työstä! Kiitoksemme saavat myös suositusta kommentoineet asiantuntijat Raisa Loginov (Huslab), Minna Linsamo (Phhyky), Mirkka Kivimäki (Tyks), Marika Havana (Yhtyneet Medix laboratoriot), Outi Malminiemi (Fimlab), Tuukka Helin (HUS), Mari Levula (Mehiläinen) sekä Kirsi Krum (Nordlab).

Tutustu Vieritestisuositukseen ja sen lukuohjeisiin. Kannattaa lukea myös kuulumiset Seinäjoen vieritutkimuspäivistä. Seuraavan kerran tapaamme Valtakunnallisen vieritutkimuspäivän merkeissä loppusyksystä Helsingissä, seuraa verkkosivujamme lisätietoja varten.

(Kuvassa vasemmalta oikealle: Suvi Koskinen, Titta Salopuro ja Elina Porkkala-Sarataho)

Vastaa

Pin It on Pinterest

Jaa sivu